Δημιουργία νέου σύγχρονου κτιρίου των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών

Δημιουργία νέου σύγχρονου κτιρίου των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών

Αρ. Πρωτ. 2195/20.11.2007

Προς Υπουργούς:
- Δικαιοσύνης
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- Οικονομίας και Οικονομικών


Στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών που λειτουργούν στον Νομό Θεσσαλονίκης αριθμούνται σήμερα περισσότεροι από 600 κρατούμενοι σε εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί με προδιαγραφές 230 κρατουμένων.

Το υπερδιπλάσιο του αριθμού των κρατουμένων έναντι του αριθμού των προδιαγραφών των φυλακών των Διαβατών, καθιστά σαφές ότι δημιουργούνται προβλήματα λειτουργικά, αλλά και ανθρωπιστικής φύσεως. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως καταγράφεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, οι συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων είναι δύσκολες και προκύπτουν ακόμα και ζητήματα παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων, ενώ υποβαθμίζεται και το έργο των σωφρονιστικών αρχών. Επιπλέον δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου υπόδικοι και εκτίοντες ποινές δεν μεταβαίνουν στις Δικαστικές Φυλακές λόγω έλλειψης χώρου, και κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα κρατητήρια της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.
Οι διαδικασίες ανέγερσης νέου σύγχρονου κτιρίου για να στεγαστούν οι Δικαστικές Φυλακές Διαβατών με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2005, αλλά οι καθυστερούν, διαιωνίζοντας μία δύσκολη κατάσταση διαβίωσης στις Φυλακές Διαβατών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την άμεση αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών, αλλά και τα κρατητήρια της Ασφαλείας Θεσσαλονίκης μέχρι να κατασκευαστεί νέο κτίριο φυλακών;

- Για ποιο λόγο καθυστερούν οι διαδικασίες ανέγερσης νέου κτιρίου για την στέγαση των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;

Απαντήσεις Υπουργείων